BLOG Uncategorized

<<Να σε μεταμορφώνει ο θυμός>>

Αρθρογράφος: Θεοδώρα Βλαχονικολού

                                                 ΘΥΜΟΣ

                           <<Να σε μεταμορφώνει ο θυμός>>

 Ο θυμός είναι δύναμη, όσο είναι δύναμη καταστροφής άλλο τόσο μπορεί να είναι και δύναμη δημιουργίας.

 

 Ο θυμός δεν είναι παρά ένας ταχυδρόμος που σου φέρνει μηνύματα αυτοπροστασίας και αυτοσεβασμού. Είναι το συναίσθημα που σε υποχρεώνει να φροντίσεις τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Είναι το σινιάλο που σε ενημερώνει ότι παραβιάζεσαι, παραβιάζονται οι ανάγκες σου. Είναι η άμεση αντίδρασή σου όταν νιώθεις ότι καταπατείται το δίκιο σου.

Ο θυμός είναι η ζωτική ενέργεια που σε σηκώνει από τον καναπέ σου και σε βάζει να υπερασπίσεις τον εαυτό σου, να φροντίσεις τις ανάγκες σου, να βρεις το δίκιο σου, να βγάλεις άκρη με απειλητικές καταστάσεις ή συμπεριφορές. Τα συναισθήματα όπως ο θυμός είναι ένα μήνυμα για να το μετατρέψουμε σε Αγάπη.

Ο θυμός σε ωθεί να σκεφτείς πώς έχεις επιτρέψει στον άλλον να παραβιάσει τα όρια ή τις ανάγκες σου. Ο θυμός είναι αυτός που θα σου δώσει τη ζωτική ενέργεια να κατανοήσεις αυτό που συμβαίνει και να πραγματοποιήσεις εκείνες τις αλλαγές στη ζωή σου που ουσιαστικά θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις τον εαυτό σου και να προστατέψεις τις σχέσεις σου ή να… προστατευτείς από αυτές. Για να τιθασεύσεις, λοιπόν, την ορμή ζωής που είναι ο θυμός, πρώτα χρειάζεται να καταλάβεις το πώς θυμώνεις, πώς εκφράζεις τον θυμό σου.

 Πχ.. υπάρχει ο παράλογος θυμός όπου το να τα βάζεις με την ζωή και την πραγματικότητα είναι σαν να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Το να θυμώνεις με κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις είναι ανούσιο.. Μόνο οι άνθρωποι που μπορούν και συνδέονται με το κρυφό όφελος που κρύβουν τα δύσκολα της ζωής, κατευθύνοντας τον θυμό τους στη δημιουργία, είναι οι αληθινά ευνοημένοι της ζωής.

 Στον εκρηκτικό θυμό παύει να λειτουργεί ο αυτοέλεγχος και η λογική. Ο άνθρωπος πάνω στην οργή του μπορεί να τα κάνει λαμπόγυαλο.. και έπειτα θα προσπαθήσει μετά να δικαιολογήσει τη ζημιά λέγοντας <<Εγώ είμαι ειλικρινής, ό,τι έχω το λέω, δεν τα κρατάω μέσα μου>>. Μόνο που εδώ μπερδεύει την ευθύτητα με τα πικρά και επιθετικά λόγια και μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στη σχέση.. Ο άλλος χρειάζεται να νιώθει ασφαλής μαζί σου για να μπορεί να ανοιχτεί, για να είναι κοντά σου ειλικρινής, ευάλωτος και αυθεντικά ο εαυτός του. Ο εκρηκτικός θυμός κάνει τον απέναντί σου να νιώθει απειλούμενος, φοβισμένος, ανασφαλής μαζί σου. Και έτσι αρχίζει η σχέση να φθείρεται. Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει ο ασυγκράτητος και ανεξέλεγκτος θυμός είναι ζημιά στην εμπιστοσύνη. Και χωρίς εμπιστοσύνη, οι καρδιές άθελά τους κλείνονται και οχυρώνονται. Ο παθητικός θυμός, πάλι, δεν είναι ορατός αλλά είναι παλλόμενος και καταστροφικός. Και οι συνέπειες του είναι ότι αφήνεις τον εαυτό σου αφρόντιστο και τις ανάγκες σου παραμελημένες. Συσσωρεύεις μέσα σου τόση αρνητικότητα, που όταν φτάσεις στο αμήν της αντοχής σου, δεν μένει τίποτα πια όρθιο και τίποτα για να επουλωθεί.

 Μήπως τελικά χρειάζεται να είσαι εγωιστής με τον θυμό σου;

Δηλαδή, να μπορείς να ξεζουμίζεις το όφελός του αντί να αφήνεσαι να σε κάνει ό,τι θέλει. Να επιτρέπεις να σε οδηγεί στη μεταμόρφωση αντί να σε εξουθενώνει. Την ενέργεια του συναισθήματος που σου δημιουργεί ο θυμός να την αγκαλιάζεις βλέποντας όλα τα θετικά της αλλαγής που μπορείς να φέρεις. Φρόντισε τον εαυτό σου με Αγάπη, μείνε ήρεμος μέσα σου, γαλήνιος χωρίς να πέφτεις θύμα του θυμού ώστε να αποφύγεις να παρεκτρέπεσαι με τους ανθρώπους αλλά και με τις καταστάσεις που θα σου φέρει η ζωή.  Να θυμάσαι πως όλοι μας έχουμε ευαίσθητες χορδές και χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να μένει ακέραιος και ψύχραιμος στα θέματα που μας παρουσιάζονται. Χρειάζεται να σταματήσουμε τον θυμό να καταστρέφει την υγεία μας, την ψυχική μας γαλήνη και τις σχέσεις μας. Χρειάζεται να δαμάσουμε τον θυμό και να δούμε την σοφία που κρύβει για την εξέλιξή μας ως ψυχές.

 Πηγή: Από το βιβλίο της Αγνής Μαριακάκη <<Σου αξίζει να ευτυχήσεις>>.

 Όλα τα συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα. 

 

Γι’ αυτόν το λόγο η Αγάπη θεραπεύει και το μίσος καταστρέφει στο βαθμό που νιώθουμε ένα συναίσθημα. Να εκφράζεις τα συναισθήματά σου χωρίς να προκαλέσεις οποιαδήποτε ζημιά στους ανθρώπους ή στα αντικείμενα γύρω σου. Μια υγιής διαδικασία είναι να αναγνωρίσεις το συναίσθημα και να δεχτείς την ενόχληση που σου δημιουργεί, έπειτα δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να φέρεις μέσα σου ηρεμία και γαλήνη. Έπειτα μοιράσου, ακόμη και αν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο, με την πρόθεση να βρεις μια λύση ή να επιφέρεις μια αλλαγή στον άνθρωπο που έχεις το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας είτε είναι θετικά, είτε αρνητικά. Ο τρόπος που θα το κάνουμε όμως έχει τεράστια σημασία ώστε να αποφύγουμε το τραύμα στην ψυχή μας και την ψυχή του άλλου ατόμου. Γι’ αυτό και τα καταπιεσμένα συναισθήματα εκδηλώνονται συχνά στο σώμα. Τα ανέκφραστα συναισθήματα εναποτίθενται στα κύτταρα του σώματος και μεταβάλουν τη χημεία του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε επιλύσει την αιτία που μας έχει προκαλέσει το συναίσθημα και να αποφύγουμε να το φέρουμε μέσα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποδέξου το πως νιώθεις και γίνε ο παρατηρητής του εαυτού σου. Φέρε ηρεμία και γαλήνη στον νου σου. Είσαι ο μόνος που μπορεί να το κάνει. Αγκάλιασε το θέμα που σε απασχολεί με την καρδιά σου και δείξε Αγάπη και κατανόηση στην άλλη πλευρά.. Άλλαξε τον εαυτό σου χωρίς να γίνεσαι θύμα των συναισθημάτων σου. Είναι κάτι που χρειάζεται συνεχή παρατήρηση και εξάσκηση σε καθημερινή βάση. Όμως αν δεν είχε βαθμό δυσκολίας θα χανόταν η ουσία της εξέλιξης. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Θα δεις ότι καθώς απελευθερώνεσαι από τις αλυσίδες του συναισθήματος, αυτομάτως απομακρύνεται και η μνησικακία. Να είσαι υπεύθυνος για τις αντιδράσεις σου. Γίνε ο κυρίαρχος των συναισθημάτων σου! Να είσαι ειλικρινής με την καρδιά σου!

Να θυμάσαι: Η Αγάπη κρύβεται πίσω από κάθε λέξη και πράξη. Από τη στιγμή που μαθαίνεις να ζεις με την καρδιά και να κοιτάζεις μέσα από τα μάτια της Αγάπης, θα κυριαρχείς στα συναισθήματά σου και ποτέ ξανά δεν πρόκειται να σε νικήσουν. Διότι αυτομάτως θα μπορείς να καταλάβεις το τι κρύβεται πίσω από την συμπεριφορά των άλλων.

 Πηγή: Από το βιβλίο της Lise Bourbeau <<Άκουσε το σώμα σου, τον καλύτερό σου φίλο>>.

Ο θυμός είναι το αποτέλεσμα του αναβρασμού της καρδιάς. Ο θυμός όταν αφήνεται ελεύθερος, θολώνει την καθαρότητα του νου του και την κρίση του μυαλού του. Ο θυμός όταν εξάπτεται, μεταβάλλεται σε οργή, συνθλίβει την καρδιά, ταράζει την ψυχή, θολώνει την όραση, βουλώνει τα αυτιά και, αφού τον καταλάβει, τον οδηγεί δέσμιο όπου θέλει αυτός.

Ο Αριστοτέλης λέει για τον θυμό: <<Ο θυμός είναι πάθος που κάνει θηριώδη τη διάθεση. Όταν μάθεις να θυμώνεις, θυμώνεις συνέχεια. Η δύναμη του θυμού είναι σκληρή και βίαιη’ γίνεται αιτία φόνων. Ο θυμός είναι σύμμαχος της συμφοράς, συνεργεί σε ατιμίες και βλάβες αλλά και απώλειες περιουσιών. Ακόμη δε, είναι αρχηγός της φθοράς>>.

Ο θυμός και η οργή είναι πολύ μεγάλα κακά, που έσπρωξαν πολλούς στον χαμό. Καταστρέφει το σώμα και διαφθείρει την ψυχή. Τα κάνει όλα δυσάρεστα και αισχρά στην όψη. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λογικό σου όταν σε έχει αγγίξει και μολύνει η οργή. Είναι άτεχνο και διεστραμμένο οτιδήποτε κάνει κανείς δίχως να σκέφτεται ήρεμα.

 Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει για τον θυμό: <<Είναι ένα είδος ηδονής η έξαψη του θυμού και τυραννάει την ψυχή πιο πολύ από την ηδονή, διότι όλη την υγιή κατάστασή της την κάνει άνω-κάτω. Παρασκευάζει συνεχώς συγκρούσεις παρόμοια στα λόγια και στις πράξεις. Είναι σφοδρό το βογγητό της ψυχής που σύρεται από το πάθος αυτό και δεν έχει τη σθεναρή δύναμη να αντισταθεί σε τόση ορμή>>. Όπου ξεσπάει ο θυμός, τίποτα υγιές δεν προκύπτει.

 Ο Μένανδρος ο φιλόσοφος είπε: <<Θα ζήσεις άριστο βίο αν συγκρατείς τον θυμό σου>>.

Είναι φοβερή η εικόνα του θυμώδους, ευέξαπτου και εξοργισμένου ανθρώπου. Σ ’αυτήν απεικονίζεται με ζωηρά χρώματα όλη η αγριότητα των παθών που τυραννούν την άθλια ψυχή του. Η όψη του είναι άγρια, αποτρόπαιη και προκαλεί φρίκη. Η μέθη της εξαγριωμένης ψυχής του εμφανίζεται στο πρόσωπό του σαν μανία. Δεν μπορεί να είναι κύριος του εαυτού του’ αγνοεί τον ίδιο του τον εαυτό, αγνοεί τους παρόντες. Τα βάζει με όλους, προσκρούει στους πάντες, σαν να μάχεται νύχτα και δεν βλέπει. Είναι δύσκολο να τον συγκρατήσει κάποιος. Ο θυμώδης και ευέξαπτος πάσχει στην ψυχή. Είναι πολύ θλιμμένος και ηθικά συντετριμμένος. Τον κυριεύει η μελαγχολία.

 Πηγή: Από τον δεύτερο τόμο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως <<Γνώρισε τον εαυτό Σου>>.

                    Η πηγή της αρρώστιας είναι στην ψυχή

Η πηγή της αρρώστιας είναι εκεί, στην ψυχή, από όπου εξαρτώνται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα όπου φέρνει βραδυκαρδία και το παρασυμπαθητικό ταχυκαρδία. Η θεραπεία είναι πραότητα. Πολλοί γιατροί ούτε πιστεύουν καν πως υπάρχει ψυχή. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι πολύ σπουδαίο και η ψυχή ενεργεί μέσω του ενδοκρινικού συστήματος.

<<Αν την θλίψη σου την κάνεις προσευχή, αν τον πόνο σου δεν τον αφήνεις μέσα σου, αλλά τον κάνεις ανάταση, τότε μεταβάλλεται σε δύναμη>>.

 Πηγή: Από το βιβλίο της << Άννα Κωστάκου: Συνομιλώντας με τον Γέροντα Πορφύριο>>.

 

 <<ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ!!!>>

<<ΑΝΑΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΑΓΑΠΗΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ!!!>>.